Elvis mest kända spelningar

Under sin tyvärr alltför korta karriär, gjorde Elvis över 1100 spelningar. Men han rörde sig faktiskt aldrig utanför USA, knappt utanför nordamerika. 1973 gjorde Elvis en av sina mest minnesvärda konserter. Den kallas ”Aloha from Hawaii” och den livesändes på TV med satellit. Och faktum är att konserten än idag är den mest sedda inspelade konserten någonsin. Det sägs att över en miljard människor tittade på konserten på sin teve! Dock bör man förhålla sig något kritisk till den siffran. Om man adderar antalet invånare i de fyrtio länder som konserten sändes kommer man upp i strax över en miljard. Att i princip alla dessa människor skulle ha suttit och tittat på konserten är orealistiskt. Men det var höga siffror, och Elvis var först i världen med att livesända en konsert.

571110_3Som namnet på konserten antyder ägde den rum på Hawaii, i Honolulu, och det var en välgörenhetskonsert. Man samlade in pengar till Kui Lee’s cancerfond, och man lyckades samla in över det tredubbla jämfört med vad man hade som mål! Anledningen till att Elvis ställde upp på denna konsert var för att hedra Ku Lee’s minne. Han var en hawaiiansk låtskrivare som bland annat skrivit Elvis favoritlåt, ”I’ll remember you”. Att denna konsert var viktig för Elvis är tydligt. Det var ett enormt projekt att planera konserten som skulle livestreamas i så många länder, något sådant hade aldrig gjorts förut. Men konserten genomfördes utan några missöden! Elvis framförde en blandad repertoar, ett av huvudnumren var ”An American Trilogy” som Elvis framförde så passionerat att Elvis-fan fortfarande pratar om det.

Konserten har sedan dess släpps i olika utgåvor. Den senaste var på 2000-talet på DVD, och finns idag fortfarande att köpa för den som vill äga den legendariska konserten och titta på den när man vill. Dräkten Elvis bar under konserten finns utställd i hans hem i Graceland.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Popjorgen.se. All Rights Reserved.