Låtarna vi minns

Att Elvis låtar har berört massor av människor har nog ingen missat. Hans skivor har sålt rekordmycket världen över, och många menar att hans musik, dans och personlighet tillsammans blir näst intill en religion. Ett bra exempel på när Elvis musik gjort skillnad är när låten ”It’s now or never” kom i början av 60-talet. En ung man vid namn Barry White satt i ett fängelse i Los Angeles och blev så inspirerad av låten att han bestämde sig för att bli en känd man inom musiken när han blev frisläppt, vilket han också blev. Barry var under resten av sitt liv en välkänd musiker inom soulmusiken.

68comebackClose1Elvis påstod sig aldrig vara någon låtskrivare. Dock hjälpte han ibland låtskrivarna, och oftare än så kunde han spontant ändra en och annan låtrad på scenen. Oftast så att texten fick en mer humoristisk innebörd.

Enligt en svensk musiktjänst är ”Can’t help falling in love with you” den Elvislåt som det svenska folket lyssnar mest på. Den finns på albumet ”Blue Hawaii” och kommer från filmen med samma namn, där Elvis spelade en av huvudrollerna. Elvis brukade alltid avsluta sina konserter med denna sång, om att handlöst falla in en förälskelse.

Suspicious Minds är en annan känd Elvis-låt, ifrån 1968. Låten handlar om ett kärlekspar som lever i en relation där man inte längre litar på varandra. Fine Young Cannibals, ett känt rockband från London gjorde en framgångsrik cover på ”Suspicious Minds” 1986.

Elvis hade sedan unga år ett intresse för att sjunga gospel och gjorde inspelningar på många kända gospeldängor, exempelvis ”Amazing Grace”. Denna spelades även in till albumet He Touched Me.

”Always on my mind” är också en känd Elvis-låt. Bandet Pet Shop Boys gjorde en cover och släppte den till Elvis minne tio år efter att han avlidit. Den versionen har fått mycket uppmärksamhet och dessutom priser för bästa cover genom tiderna.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Popjorgen.se. All Rights Reserved.